hoooi, volgens mij staat er een fout in de prezi. bij vlakke figuren en dan bij oppervlakte staat in het voorbeeld dat 11 wortel 5 – 3 wortel 5, 9 wortel 5 is. volgens mij moet het 8 wortel 5 zijn.
hoi Hester, ik heb een vraag over video 6 over de formule voor het bepalen van de inhoud van een piramide. Is deze formule ook geldig voor het bepalen van de inhoud van een ongelijkvlakkige piramide?
Groetjes
Top site, na het maken van vele opgaven door de hulp van deze filmpjes en goede prezi hoop ik morgen een voldoende te halen voor mijn schoolexamen. Ontzettend bedankt voor het maken van al dit, moet veel moeite geweest zijn.
Hallo, enorm handige site! maar zou je misschien ook iets kunnen uitleggen over aanzichten en doorsnedes etc. Want snap der namelijk werkelijk waar niks van. Mvg
Hallo,
Als je een balk hebt die een gelijkbenige driehoek heeft in de balk. Hier moet je dan een doorsneden van maken. Dat gaat nog goed. Maar hoe bereken je van zo´n doorsnede dan de oppervlakte. (vraag 22c getal en ruimte)
Ik vind het lastig me deze vraag voor te stellen en kan hem niet opzoeken! Als je deze vraag nog steeds hebt, wil je dan even een foto maken en naar zo’n URL oploaden?
Haay, ik vind jou echt een topper! Superbedankt voor alles! alleen ben ik echt super slecht in optimaliseren. =( staat er ergens uitleg over? Of hoe kan ik mezelf daarin beter krijgen?
Heb ik geen video over! Maar ik herken je vraag, want volgens mij is er een lastige paragraaf die Optimaliseren heet, of niet? Optimaliseren is in principe ‘gewoon’ het bepalen van de afgeleide en die gelijk stellen aan nul. Dus dat op zichzelf is niet moeilijk, als je kunt differentiëren! Het moeilijke in dat meetkunde hoofdstuk is dat je de formule zelf moet opstellen bij de figuur. Dus bijvoorbeeld de formules voor omtrek en oppervlakte combineren. Lees goed de voorbeelden, want in principe doen ze steeds hetzelfde trucje in die sommen! Als je een specifieke som hebt die je lastig vindt, roep maar =) (heb je Getal&Ruimte 10e editie?)
Ik heb een vraag bij filmpje 5 van meetkunde: Opp ruimte figuren. Bij de voorbeeldopgave van oppervlakte van een kegel reken je eerst de waarde van x uit. Bij jou komt er 3 2/3 cm uit, maar bij mij 10 2/3. Mijn berekening ging als volgt:
4(x+8) = 7x
4x+32 = 7x
32= 7x-4x
32= 3x
32:3= x
10 2/3 = x
ik had de vraag of u kan uitleggen hoe je met segmenten met rekenen (je hebt een cirkel, die kan je verdelen in driehoeken en dan moet je het gedeelte onder de driehoek weten.) en of u kan uitleggen hoe ik precies met afgeknotte 3D figuren moet rekenen?
Heb je alle video’s bij meetkunde bekeken? Dat eerste wat je zegt komt volgens mij wel voor bij ‘oppervlakte vlakke figuren’ en dat tweede bij ‘inhoud ruimtefiguren’.
Dag Hester,
Ik ben nu 45 en ik ben best wel jaloers op een ieder die hier gebruik van kan maken voor op school. Als deze mogelijkheid er was in mijn tijd (ik klink erg oud nu) dan waren mijn wiskunde punten wellicht niet perfect maar een stuk beter dan ze destijds waren. Ik weet nu in iedergeval dat als ik voor mijn werk iets “wiskundigs” moet oplossen (meetkunde etc) waar ik terecht kan. Bedankt dat je deze site hebt gemaakt en ik hoop dat velen ervan kunnen genieten c.q. profijt van hebben.
Bas
Dag Hester, kun je mij uitleggen hoe ik kan berekenen hoe groot een plaat glas moet zijn die over een halve bol gesmolten wordt. Het glas rekt een beetje uit, dus de cirkel moet iets kleiner zijn. Ik heb nu met een centimeter de straal gemeten en aan de hand daarvan een cirkel uitgezet. Is dat een goed plan? Mijn man beweert van niet. Ik heb op deze site een beetje rond gesnuffeld. Ik denk dat het hetzelfde gaat als de oppervlakte berekenen van een cirkel. Ik hoor het graag. Lida
Beste Lida,
Ik zag net je vraag binnen komen en ik reageer meteen even, want wat een leuke vraag.
Deze vraag is, zelfs als wiskundige, te moeilijk om echt te beantwoorden. Het gaat nu om de ‘uitslag’ van een halve bol. Dat is inderdaad geen cirkel. Wat het wel is kun je een beetje zien bij deze pagina: http://www.wisfaq.nl/show3archive.asp?id=24768&j=2004
En die linkt door naar: http://www.korthalsaltes.com/model.php?name_en=globe
Die eerste uitslag van die wereldbol zou je denk ik verticaal door de midden moeten knippen om een halve bol te krijgen. Voor de oppervlakte kun je vervolgens de hokjes tellen, grotere en kleinere stukjes in gedachten aan elkaar plakken. Ik tel er voor die halve bol dan 11 per puntig stuk, maal 18 puntige stukken = 198 hokjes. Om uit te vinden wat dat aantal hokjes dan in grootte van de glasplaat betekent zou je het volgende kunnen doen: het aantal hokjes tellen van boven naar beneden (ik tel er 36). Dat is de omtrek van de bol. Dus:
Omtrek bol = 36 keer de zijde van een hokje
Oppervlakte halve bol = 198 hokjes
Meet nu de omtrek van je eigen bol. Laten we zeggen dat die omtrek 54 cm is (even als voorbeeld). Stel je zou die omtrek in die 36 hokjes verdelen, dan is de zijde van één hokje 54 cm / 36 = 1,5 cm. De oppervlakte van een halve bol is 198 van die hokjes. De oppervlakte van 1 hokje is 1,5 * 1,5 = 2,25 cm2. Dus 2,25 * 198 = 445,5 cm2. Dan zou je kunnen zeggen dat de oppervlakte van de glasplaat 400 cm2 moet zijn, als hij nog wat uitrekt. In welke vorm je dat dan moet maken (cirkel, vierkant, of…), daar heb ik geen idee van. Want zoals je ziet op die website bestaat de uitslag van die bol uit allemaal gekke puntvormige vormen.
Die 400 cm2 komt dus van het voorbeeld van een bol met omtrek 54 cm. Je moet even de omtrek van je eigen bol meten en dan de berekening nadoen. Het is totaal niet nauwkeurig omdat ik hokjes geteld heb. Hopelijk heb ik jullie een klein beetje verder geholpen. Succes!
Stel dat het inderdaad 400 cm2 is dus de plaat zou dan 20/20 zijn. Moet ik dan een ccirkel trekken die daar precies binnen valt? Uiteindelijk is het namelijk wel een platte cirkel, die in de oven om de halve bol smelt. Een ander probleem is, hoe bereken ik het materiaal dat passend gemaakt moet worden in een holle halve bol? Ik vind het echt ingewikkeld. Iemand zei mij dat je de cirkel een kwart groter moest maken dan de cirkel van de holle bol.
Nee, ik zou dan een cirkel maken van 400 cm2. De oppervlakte van een cirkel is PI*r^2. Dus PI*r^2 = 400. Dan is de straal van de cirkel r = wortel(400/PI). Het antwoord op je tweede vraag weet ik niet!
Bedankt voor je snelle reactie! Maar nee: ik heb hier een opdracht voor me liggen, gewoon een compleet nieuwe opdracht waar je niet moet terug kijken naar een vorige opdracht of iets anders. Hier staat dus dat ik moet controleren of driehoek ABC een rechthoekige driehoek is, dat is nog een punt wat ik lastig vind! Vandaag ga ik weer hier wat filmpjes kijken om weer beter te oefenen 🙂
Als je wil controleren of een driehoek een rechthoekige driehoek is, kun je de stelling van Pythagoras gebruiken! Dat is dé eigenschap van een rechthoekige driehoek.
Je controleert of (de ene rechthoekszijde)^2 + (de andere rechthoekszijde)^2 = (de schuine zijde)^2.
Hallo Hester, ik snap berekeningen in driehoeken nu beter door je filmpjes, maar zou je ook een filmpje kunnen maken hoe je een rechthoekszijde berekent? Dan snap ik het hele hoofdstuk en kan ik met een vertrouwen mijn examen in!
Fijn! Aan het einde van de video ‘sos cas toa’ laat ik zien hoe je de zijden van een driehoek berekent. Een daarvan is een rechthoekszijde (dat is een van de twee zijden die aan de rechte hoek grenzen). Bedoel je dat, of iets anders?
Wat ben je een ontzettend mooi voorbeeld van een enthousiaste en sprankelende jonge docent die hart heeft voor haar leerlingen en hart voor het onderwijs.
hoi, ik heb je gister gezien bij Umberto en was erg benieuwd naar je site. Zit hier en daar te kijken en kom net een foutje tegen bij het berekenen van de inhoud van een bol. Je zegt R kwadraat, wat natuurlijk goed is, maar er staat R tot de derde. Ik vind dat je het prima uitlegt, maar had gehoopt dat het iets voor mijn kleindochter zou zijn. Helaas zit die een paar niveaus lager en heeft discalculi. Ga je het nog uitbreiden voor mavo? Groeten M.Vonk
Beste Annemarie, Leuke site. Ga ik zeker aan mijn neefje doorgeven die ik bijles geef. Heel leuk en ga zo door. Ik steek er ook nog weer wat van op.
Bart van Lindert
ps
Foutje in het berekenen van het volume van een bol video 6. In formule staat r tot de macht 3 (juist) maar je zegt r kwadraat.
Beste Annemarie,
Ik ben daar nog niet mee bezig en ga dat voorlopig ook niet doen. Voor het VWO is het ongeveer 2x zoveel werk en daar heb ik geen tijd voor. Ik geef dit jaar de examenklassen van havo les, dus daar ben ik op gefocust.
Bovendien merk ik dat mijn VWO klassen minder aan de video’s hebben (ik heb wel ooit een aantal video’s voor het VWO gemaakt). De VWO leerlingen willen het toch liever zelf uitzoeken, lijkt het. Op de havo werkt puur alleen het uitleggen van de vaardigheid, en het uitleggen hoe ze kunnen herkennen dat ze die vaardigheid moeten gebruiken in een opgave, vaak al goed. Op VWO wordt er van de leerling gevraagd om de aangeleerde vaardigheden op een veel dieper niveau toe te passen. Dit is lastig uit te leggen in een video waarbij je geen interactie met leerlingen hebt. Dat ‘diepere niveau’ bereik ik dus vooral in de lessen met leerlingen. Er zijn wel andere wiskundedocenten die video’s voor het VWO hebben op YouTube!
Zou je bij de bepaling van de oppervlakte van het glas nog een keer naar de berekening willen kijken. De bepaling van x klopt m.i. niet. Dit zou 10 2/3 moeten zijn. De rest van de berekening wijzigt dan ook.
43 Comments. Leave new
hoooi, volgens mij staat er een fout in de prezi. bij vlakke figuren en dan bij oppervlakte staat in het voorbeeld dat 11 wortel 5 – 3 wortel 5, 9 wortel 5 is. volgens mij moet het 8 wortel 5 zijn.
Ja, je hebt gelijk, slordig! Thanks!
hoi Hester, ik heb een vraag over video 6 over de formule voor het bepalen van de inhoud van een piramide. Is deze formule ook geldig voor het bepalen van de inhoud van een ongelijkvlakkige piramide?
Groetjes
Ja 🙂
Top site, na het maken van vele opgaven door de hulp van deze filmpjes en goede prezi hoop ik morgen een voldoende te halen voor mijn schoolexamen. Ontzettend bedankt voor het maken van al dit, moet veel moeite geweest zijn.
Hallo, enorm handige site! maar zou je misschien ook iets kunnen uitleggen over aanzichten en doorsnedes etc. Want snap der namelijk werkelijk waar niks van. Mvg
sorry heb niet goed gekeken. heb het al gevonden
Hallo,
Als je een balk hebt die een gelijkbenige driehoek heeft in de balk. Hier moet je dan een doorsneden van maken. Dat gaat nog goed. Maar hoe bereken je van zo´n doorsnede dan de oppervlakte. (vraag 22c getal en ruimte)
Ik vind het lastig me deze vraag voor te stellen en kan hem niet opzoeken! Als je deze vraag nog steeds hebt, wil je dan even een foto maken en naar zo’n URL oploaden?
Hoihoi,
Zou je misschien een video kunnen of willen maken over de Sinus en Cosinus regel?
Goed werk btw. Ga zo door!
Ja, die video’s komen er z.s.m. aan! Zodra ik tijd heb, ga ik die als eerste maken.
Haay, ik vind jou echt een topper! Superbedankt voor alles! alleen ben ik echt super slecht in optimaliseren. =( staat er ergens uitleg over? Of hoe kan ik mezelf daarin beter krijgen?
Heb ik geen video over! Maar ik herken je vraag, want volgens mij is er een lastige paragraaf die Optimaliseren heet, of niet? Optimaliseren is in principe ‘gewoon’ het bepalen van de afgeleide en die gelijk stellen aan nul. Dus dat op zichzelf is niet moeilijk, als je kunt differentiëren! Het moeilijke in dat meetkunde hoofdstuk is dat je de formule zelf moet opstellen bij de figuur. Dus bijvoorbeeld de formules voor omtrek en oppervlakte combineren. Lees goed de voorbeelden, want in principe doen ze steeds hetzelfde trucje in die sommen! Als je een specifieke som hebt die je lastig vindt, roep maar =) (heb je Getal&Ruimte 10e editie?)
Hallo, zou je niet vergelijkingen bij vergrotingen kunnen uitleggen.
Sorry, staat niet op de planning! Heb je een specifieke vraag?
Hallo,
Heb je ook een video over de sinus-regel bij parallellogrammen?
Nee sorry!
Ik heb een vraag bij filmpje 5 van meetkunde: Opp ruimte figuren. Bij de voorbeeldopgave van oppervlakte van een kegel reken je eerst de waarde van x uit. Bij jou komt er 3 2/3 cm uit, maar bij mij 10 2/3. Mijn berekening ging als volgt:
4(x+8) = 7x
4x+32 = 7x
32= 7x-4x
32= 3x
32:3= x
10 2/3 = x
Hoe kom je hier bij 3 2/3 uit?
Alvast bedankt!
Klopt, is een foutje! Goed gezien!
Hallo,
ik had de vraag of u kan uitleggen hoe je met segmenten met rekenen (je hebt een cirkel, die kan je verdelen in driehoeken en dan moet je het gedeelte onder de driehoek weten.) en of u kan uitleggen hoe ik precies met afgeknotte 3D figuren moet rekenen?
Mvg,
Nina.
Heb je alle video’s bij meetkunde bekeken? Dat eerste wat je zegt komt volgens mij wel voor bij ‘oppervlakte vlakke figuren’ en dat tweede bij ‘inhoud ruimtefiguren’.
hallo,
Hoe moet je een grondlijn gebruiken bij het tekenen van een doorsneden?
mvg,
Yvette
Beste Yvette,
Wat bedoel je precies met een grondlijn?
Dag Hester,
Ik ben nu 45 en ik ben best wel jaloers op een ieder die hier gebruik van kan maken voor op school. Als deze mogelijkheid er was in mijn tijd (ik klink erg oud nu) dan waren mijn wiskunde punten wellicht niet perfect maar een stuk beter dan ze destijds waren. Ik weet nu in iedergeval dat als ik voor mijn werk iets “wiskundigs” moet oplossen (meetkunde etc) waar ik terecht kan. Bedankt dat je deze site hebt gemaakt en ik hoop dat velen ervan kunnen genieten c.q. profijt van hebben.
Bas
Dag Hester, kun je mij uitleggen hoe ik kan berekenen hoe groot een plaat glas moet zijn die over een halve bol gesmolten wordt. Het glas rekt een beetje uit, dus de cirkel moet iets kleiner zijn. Ik heb nu met een centimeter de straal gemeten en aan de hand daarvan een cirkel uitgezet. Is dat een goed plan? Mijn man beweert van niet. Ik heb op deze site een beetje rond gesnuffeld. Ik denk dat het hetzelfde gaat als de oppervlakte berekenen van een cirkel. Ik hoor het graag. Lida
Beste Lida,
Ik zag net je vraag binnen komen en ik reageer meteen even, want wat een leuke vraag.
Deze vraag is, zelfs als wiskundige, te moeilijk om echt te beantwoorden. Het gaat nu om de ‘uitslag’ van een halve bol. Dat is inderdaad geen cirkel. Wat het wel is kun je een beetje zien bij deze pagina:
http://www.wisfaq.nl/show3archive.asp?id=24768&j=2004
En die linkt door naar:
http://www.korthalsaltes.com/model.php?name_en=globe
Die eerste uitslag van die wereldbol zou je denk ik verticaal door de midden moeten knippen om een halve bol te krijgen. Voor de oppervlakte kun je vervolgens de hokjes tellen, grotere en kleinere stukjes in gedachten aan elkaar plakken. Ik tel er voor die halve bol dan 11 per puntig stuk, maal 18 puntige stukken = 198 hokjes. Om uit te vinden wat dat aantal hokjes dan in grootte van de glasplaat betekent zou je het volgende kunnen doen: het aantal hokjes tellen van boven naar beneden (ik tel er 36). Dat is de omtrek van de bol. Dus:
Omtrek bol = 36 keer de zijde van een hokje
Oppervlakte halve bol = 198 hokjes
Meet nu de omtrek van je eigen bol. Laten we zeggen dat die omtrek 54 cm is (even als voorbeeld). Stel je zou die omtrek in die 36 hokjes verdelen, dan is de zijde van één hokje 54 cm / 36 = 1,5 cm. De oppervlakte van een halve bol is 198 van die hokjes. De oppervlakte van 1 hokje is 1,5 * 1,5 = 2,25 cm2. Dus 2,25 * 198 = 445,5 cm2. Dan zou je kunnen zeggen dat de oppervlakte van de glasplaat 400 cm2 moet zijn, als hij nog wat uitrekt. In welke vorm je dat dan moet maken (cirkel, vierkant, of…), daar heb ik geen idee van. Want zoals je ziet op die website bestaat de uitslag van die bol uit allemaal gekke puntvormige vormen.
Die 400 cm2 komt dus van het voorbeeld van een bol met omtrek 54 cm. Je moet even de omtrek van je eigen bol meten en dan de berekening nadoen. Het is totaal niet nauwkeurig omdat ik hokjes geteld heb. Hopelijk heb ik jullie een klein beetje verder geholpen. Succes!
Stel dat het inderdaad 400 cm2 is dus de plaat zou dan 20/20 zijn. Moet ik dan een ccirkel trekken die daar precies binnen valt? Uiteindelijk is het namelijk wel een platte cirkel, die in de oven om de halve bol smelt. Een ander probleem is, hoe bereken ik het materiaal dat passend gemaakt moet worden in een holle halve bol? Ik vind het echt ingewikkeld. Iemand zei mij dat je de cirkel een kwart groter moest maken dan de cirkel van de holle bol.
Nee, ik zou dan een cirkel maken van 400 cm2. De oppervlakte van een cirkel is PI*r^2. Dus PI*r^2 = 400. Dan is de straal van de cirkel r = wortel(400/PI). Het antwoord op je tweede vraag weet ik niet!
Dankjewel! Ik snap dit nu!
Bedankt voor je snelle reactie! Maar nee: ik heb hier een opdracht voor me liggen, gewoon een compleet nieuwe opdracht waar je niet moet terug kijken naar een vorige opdracht of iets anders. Hier staat dus dat ik moet controleren of driehoek ABC een rechthoekige driehoek is, dat is nog een punt wat ik lastig vind! Vandaag ga ik weer hier wat filmpjes kijken om weer beter te oefenen 🙂
Als je wil controleren of een driehoek een rechthoekige driehoek is, kun je de stelling van Pythagoras gebruiken! Dat is dé eigenschap van een rechthoekige driehoek.
Je controleert of (de ene rechthoekszijde)^2 + (de andere rechthoekszijde)^2 = (de schuine zijde)^2.
Hallo Hester, ik snap berekeningen in driehoeken nu beter door je filmpjes, maar zou je ook een filmpje kunnen maken hoe je een rechthoekszijde berekent? Dan snap ik het hele hoofdstuk en kan ik met een vertrouwen mijn examen in!
Groetjes, Esra
Fijn! Aan het einde van de video ‘sos cas toa’ laat ik zien hoe je de zijden van een driehoek berekent. Een daarvan is een rechthoekszijde (dat is een van de twee zijden die aan de rechte hoek grenzen). Bedoel je dat, of iets anders?
Wat ben je een ontzettend mooi voorbeeld van een enthousiaste en sprankelende jonge docent die hart heeft voor haar leerlingen en hart voor het onderwijs.
hoi, ik heb je gister gezien bij Umberto en was erg benieuwd naar je site. Zit hier en daar te kijken en kom net een foutje tegen bij het berekenen van de inhoud van een bol. Je zegt R kwadraat, wat natuurlijk goed is, maar er staat R tot de derde. Ik vind dat je het prima uitlegt, maar had gehoopt dat het iets voor mijn kleindochter zou zijn. Helaas zit die een paar niveaus lager en heeft discalculi. Ga je het nog uitbreiden voor mavo? Groeten M.Vonk
Beste Annemarie, Leuke site. Ga ik zeker aan mijn neefje doorgeven die ik bijles geef. Heel leuk en ga zo door. Ik steek er ook nog weer wat van op.
Bart van Lindert
ps
Foutje in het berekenen van het volume van een bol video 6. In formule staat r tot de macht 3 (juist) maar je zegt r kwadraat.
Ga Je deze prezi’s ook voor het VWO maken?
Beste Annemarie,
Ik ben daar nog niet mee bezig en ga dat voorlopig ook niet doen. Voor het VWO is het ongeveer 2x zoveel werk en daar heb ik geen tijd voor. Ik geef dit jaar de examenklassen van havo les, dus daar ben ik op gefocust.
Bovendien merk ik dat mijn VWO klassen minder aan de video’s hebben (ik heb wel ooit een aantal video’s voor het VWO gemaakt). De VWO leerlingen willen het toch liever zelf uitzoeken, lijkt het. Op de havo werkt puur alleen het uitleggen van de vaardigheid, en het uitleggen hoe ze kunnen herkennen dat ze die vaardigheid moeten gebruiken in een opgave, vaak al goed. Op VWO wordt er van de leerling gevraagd om de aangeleerde vaardigheden op een veel dieper niveau toe te passen. Dit is lastig uit te leggen in een video waarbij je geen interactie met leerlingen hebt. Dat ‘diepere niveau’ bereik ik dus vooral in de lessen met leerlingen. Er zijn wel andere wiskundedocenten die video’s voor het VWO hebben op YouTube!
hoi,
kun je deze video’s wel gebruiken als je op 2VWO zit? Want ik vind wiskunde moeilijk en met deze video’s snap ik het beter.
Hoi Danique,
Natuurlijk kan dat =)!
Zou je bij de bepaling van de oppervlakte van het glas nog een keer naar de berekening willen kijken. De bepaling van x klopt m.i. niet. Dit zou 10 2/3 moeten zijn. De rest van de berekening wijzigt dan ook.
Je hebt gelijk, deze fout heb ik al doorgekregen en het staat op mijn lijstje van video’s die ik ga aanpassen. Dankjewel voor je oplettendheid!
Het ziet er heel leuk uit. Maar hoe kan ik aangeven waar een fout zit?