Normale verdeling

Overzicht

Uitleg

1. Eigenschappen
2. Onbekende berekenen 1
3. Onbekende berekenen 2
4. Solver op je GR
5. Zonder Solver

209 Comments. Leave new

Klopt het dat je geen intersect hebt als je je GR in de examenstand hebt staan, ik heb een formule ingevoerd waar sowieso een intersect in zit maar er staat dat hij niet gevonden word

Beantwoorden

Hee, Ik probeer bij WINDOW een negatief getal in te voeren als Xmin of Ymin, maar dan krijg ik steeds error. Staat er dan iets verkeerd ingesteld?

Beantwoorden

Ik vroeg me af hoe je de juiste Xmin en Xmax bij Window kunt invoeren zodat je gemakkelijk zoom fit kunt toepassen. Ik zit in havo 5 en doe wiskunde A

Beantwoorden
Wiskunjeleren
18 mei 2017 20:45

Ja, dat is lastig! Je moet uit de tekst proberen te halen wat x ongeveer kan zijn.

Beantwoorden

Hooi, heeft u voor mij een geschikte window waarbij je vrijwel altijd mee kunt intersecten. Want nu heb ik steeds error. Ik hoop dat u kunt helpe. Dus de ymin , ymix , xmin en xmax

Beantwoorden
Wiskunjeleren
20 juni 2016 18:55

Bedoel je specifiek bij de normale verdeling? Bij de normale verdeling is het handig om voor Ymin 0 te nemen, Ymax 1, en je X waarden in de buurt van wat je denkt dat eruit komt als antwoord op de vraag.

Beantwoorden
Abdelilah
22 mei 2016 21:13

Ik heb effe een vraag, in je filmpjes gebruim je solver en dit gebruikte je ook toen je een examenopdracht uitwerkte, nu is mijn vraag of dit toegestaan is op de examen en of alle docenten deze manier kennen want k heb deze manier niet aangeleerd gekregen op school, dus daarom zit ik er nog een beetje mee want het is wel heel erg handig

Beantwoorden
Wiskunjeleren
22 mei 2016 21:31

Ja, de solver is toegestaan!

Beantwoorden

Beste Hester,
Ik heb al uw filmpjes gekeken en ben nog even last minute een oefenexamen maken uit 2015 tijdvak 2.
Nu kom ik op een vraag (8) waar ik echt even niet uitkom. Kunt u mij hiermee helpen? Ik gebruik geen solver!

We gaan ervan uit dat het VOB in deze groep normaal verdeeld is met een gemiddelde van 46 en een standaardafwijking van 21.
De personen worden op grond van hun VOB ingedeeld in verschillende klassen. De klasse met het hoogste VOB blijkt precies 35 van de 267 personen te bevatten. 4p 8 Bereken vanaf welk VOB iemand in deze klasse valt

Groetjes, Esmée.

Beantwoorden
Wiskunjeleren
22 mei 2016 19:10

De kans kun je in elk geval vinden door 35/267 te doen. Gemiddelde en standaardafwijking weet je ook. Als rechtergrens kun je 10^99 nemen, en de linkergrens is dan gevraagd. Maak een plaatje en probeer het met de manier zonder solver. Als je vastloopt, geef even aan waar!

Beantwoorden

hallo, ester, zou je vraag 8 eventueel verder kunnen toelichten? de zin “De klasse met het hoogste VOB blijkt precies 35 van de 267 personen te bevatten. 4p 8 Bereken vanaf welk VOB iemand in deze klasse valt” brengt me nogal in de war, ik zie namelijk niet het verband met de vraag en het gebruiken van normale verdeling, alvast bedankt
groetjes kelly

Beantwoorden
Wiskunjeleren
22 mei 2016 21:01

Volgens mij moet je daar de linkergrens uitrekenen! Het gemiddelde en de standaardafwijking zijn als het goed is gegeven. De rechtergrens is dan 10^99. En de kans moet je nog uitrekenen door 35/267 te doen.

Beantwoorden

Als je Solver gebruikt, heb je dan niet meer de invnorm nodig? Alvast bedankt!

Beantwoorden
Wiskunjeleren
22 mei 2016 19:07

Klopt, heb je niet meer nodig!

Beantwoorden

Mocht je misschien ooit nog een video maken met een GR is het misschien handig om de GR op je computer te zetten. Hierdoor is het makkelijker te zien voor de kijker haha, dit kan met wabbitemu.

Beantwoorden
Wiskunjeleren
22 mei 2016 19:07

Thanks!

Beantwoorden

Hoi, zou je mij misschien willen uitleggen hoe ik vraag 6 van het Havo examen 2015 tv1 moet uitwerken?
ik vul in y1 = 2.5 (& -10^99), 10^99, 1.75, 0.585
y2 = 0.98 & y2 = 0,02

ik loop ergens de mist, weet echter niet waar.

Beantwoorden
Wiskunjeleren
22 mei 2016 19:05

Ik heb de opgave even gauw bekeken, en volgens mij is de linkergrens onbekend! Dus je vult normalcdf in bij y1, met een x op de plek van de linkergrens.

Beantwoorden

Ik probeer de Solver op mijn TI-84 te krijgen, maar als ik bij math op 0 druk kom ik uit bij summation. En als ik op Solver.. druk krijg ik bound= ipv eqn: 0=. En als ik daarna op normalcdf druk krijg ik het lijstje van normalcfd dat bestaat uit 4 invul opties ipv 5. Ik kan de kans/opp niet invullen. Kan je me hiermee helpen?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
22 mei 2016 19:01

Nee sorry, daar kan ik je niet mee helpen. Ik zou voor morgen de manier zonder Solver leren.

Beantwoorden

Ik heb laatst mijn rekenmachine (casio fx-9860GII) geupdate (versie OS 02.09.0201) omdat dit nodig was om hem in de examenstand te zetten. Maar nu doet mijn G-solve intersect het niet meer. Hebben meer mensen dit? En hoe los ik dit op? Heb het namelijk wel nodig voor mijn examen!

Beantwoorden
Wiskunjeleren
22 mei 2016 14:16

Wat vervelend! Ik weet niet hoe je dat kunt fixen..

Beantwoorden

Hoi! Ik heb een vraagje over de Solver.
Kun je deze alleen bij de normale verdeling gebruiken of ook bij meerdere onderwerpen?
Groetjes!

Beantwoorden
Wiskunjeleren
22 mei 2016 14:05

Ik weet alleen hoe je de normale verdeling ermee kan doen.

Beantwoorden

Ik heb een vraag over het berekenen van het gemiddelde bij normale verdeling. Ik keek het filmpje over de standaarddeviatie berekenen zonder Solver. Precies dezelfde som probeer ik nu te maken, maar dan het gemiddelde als onbekende. Dus ik heb de waardes L=166, R=169, M=X, S=3.72 (deze heb je in het filmpje al berekend). Als Y1 neem ik normalcdf(166,169,x,3,72) en als Y2 0,31. Ik zie dan heel de grafiek met de horizontale lijn erdoorheen en zie 2 snijpunten. Deze snijpunten zijn beide grenswaarde (L en R), maar hoe bereken ik dan het gemiddelde?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
20 mei 2016 12:45

Je methode is goed! Ik heb het zelf ook even geprobeerd. Door de afronding van 3.72 kom je fout uit. Als ik het gehele getal 3.7270909154735 invoer, kom ik op het juiste gemiddelde.

Beantwoorden

hey hoe werkt dit op de casio GR’s, is hier een uitleg of filmpje van ?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
7 mei 2016 10:18

Dat weet ik niet, sorry!

Beantwoorden

heey, op een casio heb ik het volgende geleerd: je drukt eerst op het knopje OPTN, dan komen er op je schermpje een aantal opties, hieruit kies je STAT (boven de F5 knop) daarna op de optie DIST (boven de F3 knop). Ook hierna krijg je weer opties op je schermpje, nu kies je NORM ( boven F1) voor de normale verdeling en voor de binomiale verdeling op BINM (boven F5). ik hoop dat jullie er iets aan hebben. xx

Beantwoorden

Hey, ik heb een vraagje.
Ik heb casio fx-9860GII als rekenmachine en die solver staat er bij mij niet op. Ik heb tijdens de les meegekregen dat je de standaardafwijking ook kunt uitrekenen als je naar menu gaat en dan naar GRAPH. Op school moeten wij dat zo uitrekenen, maar nu is mijn vraag hoe doe je dat?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
7 mei 2016 10:10

Dat leg ik uit in de Zonder solver video!

Beantwoorden

Hey,

Wij moeten tijdens het eindexamen onze GR in examenstand zetten. Is het dan mogelijk op de Solver nog te gebruiken? Ik weet wel hoe je het kan installeren, dus als ik dat moet doen tijdens het CE is het binnen 2 min gedaan. Maar ik vroeg me af of je tijdens examenstand ook je solver kan gebruiken.

Beantwoorden
Wiskunjeleren
22 april 2016 20:19

Zie reactie van Ludovic Wallaart hieronder.

Beantwoorden

Hee echt geweldig dit! Maar ik heb ook een vraagje: mijn leraar heeft dit niet genoemd (de Solver) maar ik vind het superhandig! Zou ik het op mijn examen mogen gebruiken denk jij? Ik kan dit namelijk niet meer met mijn leraar bespreken omdat hij niet op school is…
Bvd 😀

Beantwoorden
Wiskunjeleren
20 april 2016 20:12

De GR moet in de examenstand dit jaar, en dan wordt de Solver ook gewist volgens mij.. Beetje stom dat ik die video hier wel nog heb staan, als dat zo is.

Beantwoorden
Ludovic Wallaart
20 april 2016 23:01

De Solver blijft mogelijk in de examenstand. Veel van mijn leerlingen met de TI-84 hebben standaard de normale verdeling in de Solver staan. Helaas is die vergelijking wel weg als je examenstand aan zet. Maar er is geen probleem als je de vergelijking er zelf weer in kan zetten. Het hangt een beetje van je type rekenmachine af hoe het moet.

De solver mag je gewoon gebruiken, maar veel docenten zijn er niet blij mee omdat je niet leert hoe je iets moet oplossen. Soms ben ik het daar mee eens, soms ook niet. Als je via de grafiek iets van de normale verdeling terug moet rekenen stelt de grafiek ook niets meer voor.

Let er wel op dat je meestal een schatting mee moet geven. Als er meerdere oplossingen zijn geeft de solver alleen dat antwoord dat het dichtst bij jouw schatting ligt. Dus als je vraagt om x^2=25 op te lossen en je geeft als schatting een positief getal komt eruit x=5, geef je een negatief getal, dan krijg je het andere antwoord: x=-5. Je moet er dus wel een paar keer mee geoefend hebben om gene fouten te maken.

Succes er mee.

Beantwoorden
Wiskunjeleren
22 april 2016 20:19

Dankje!

Beantwoorden

Welke functies vallen nog meer weg. Mijn leraar zei iets van logbase en 1vars stat maar dat kunnen ze niet maken toch?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
7 mei 2016 10:09

Ah dat weet ik niet precies, sorry!

Beantwoorden

Weet je misschien hoe heet komt dat ik telkens “geen oplossing of Domeinfout” in beeld krijg?

Ik weet dat nadat je de Normcdf hebt ingevuld ook nog )=…,x,…) moet invullen…. Maar ik weet gewoonweg niet welke getallen er op de puntjes moeten?
Zou jij mij hierbij kunnen helpen? 🙂
Dankje

Beantwoorden

Ik heb trouwens een TI-nspire cx (rekenmachine)
Hoop dat je mijn vraag begrijpt!

Beantwoorden
Wiskunjeleren
18 april 2016 13:28

Ah je hebt de nSpire zie ik nu! Probeer wat ik hieronder heb gedaan en laat het weten als je er niet uit komt, met de nSpire kan ik je dus helpen =).

Beantwoorden
Wiskunjeleren
18 april 2016 13:28

Gebruik je nSolve? Met nSolve is het nSolve(normcdf(L,R,M,S)=P,x), met op de plek van L, R, M, S of P een x, en bij de andere letters een getal die in de vraag staat.
Op de TI Nspire kreeg ik bij het bepalen van S (dus als x op de plek van S stond) wel eens domeinfout, wat hielp was dan:
nSolve(normcdf(L,R,M,S)=P,x)|x>0, dus dat |x>0 achter het hele gebeuren.
Maar dit is op elke rekenmachine anders! En ik heb alleen de Nspire. Dus ik kan je niet verder helpen dan dit. Vraag het vooral aan je docent.

Beantwoorden
Ludovic Wallaart
19 april 2016 06:34

Ik zou laatste x een schatting geven van je antwoord, dus: nSolve(normcdf(L,R,M,S)=P,x=…). Omdat nSolve de vergeljking oplost door simpelweg een tabel te maken kan het soms zijn dat hij niet automatisch een antwoord vindt. Hij ziet dan op de plek waar hij begint met zoeken de tabel niet genoeg veranderen om een idee te hebben waar het antwoord zou kunnen liggen.
Stel dat je een gemiddelde zoekt, en je weet dat het ergens boven de 80 ligt, maar niet al te ver er boven, vul dan op de puntjes bijvoorbeeld 85 in.
Zoek even op youtube onder mijn naam: Ludovic Wallaart. Ik heb wel een filmpje staan.

Beantwoorden
Wiskunjeleren
20 april 2016 20:01

Thanks voor de tip! Dit wist ik niet.

Beantwoorden

wat moet je invullen bij bij solver en dan bound=

Beantwoorden
Wiskunjeleren
28 maart 2016 15:53

Is een andere GR denk ik? Ik weet niet hoe die werkt.

Beantwoorden

Hey! Ik heb een snel vraagje. MAG je de solver gebruiken op schoolexamens? Zo ja, hoe moet je dit dan opschrijven? Groetjes, Emma

Beantwoorden
Wiskunjeleren
26 maart 2016 19:00

Dat moet je even met je docent overleggen!

Beantwoorden

Ik heb een Casio fx-82MS. De som was een berekening om een procentuele toe/afname te berekenen. Ik moest 100: 5250000 en ik kreeg 1,904761905 -05 Deze uitkomst klopt wsl wiskundig wel maar ik kon m niet op de juiste manier lezen dus ik had de som fout. Op een simpele huisrekenmachine kreeg ik 0,0000190476. Met dit antwoord had ik de som wel goed gehad. Volgens de wiskunde leraar staat mijn Casio in de verkeerde mode (?). Wat kan ik daar aan doen en moet ik die mode dan elke keer wijzigen?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
29 november 2015 14:36

Ik denk niet dat je rekenmachine in de verkeerde modus staat. Bij getallen met veel cijfers geeft de rekenmachine het antwoord in wetenschappelijke notatie. Zoek mijn video ‘maatsystemen’ even op via YouTube, daar leg ik aan het begin iets uit over de wetenschappelijke notatie.

Beantwoorden

Ik had het zelfde probleem alleen mijn wiskunde leraar kon er niks mee doen. Je filmpje heeft me geholpen, super fijn!! Kan namelijk weer punten schelen op het examen morgen.

Beantwoorden

Hoe moet je met procenten rekenen?
Opdracht:
Gemiddelde: 124 gram
Standaardafwijking: 9 gram
Ik moet uitrekenen boven welk gewicht de zwaarste 5% zit

(ik gebruik de T1-84 plus)

Beantwoorden
Wiskunjeleren
1 november 2015 19:42

Bij de normale verdeling is het percentage de kans/oppervlakte. Je moet dan alleen even delen door 100. Dus de kans is bij jouw voorbeeld 0,05. Teken nu eerst een plaatje waarin je aangeeft waar de zwaarste 5% zit. Je ziet dan dat de rechtergrens 10^99 moet zijn. Je hebt dan 4 gegevens: het gemiddelde, de standaardafwijking, de rechtergrens en de kans. Daarmee kun je de linkergrens uitrekenen, en die is gevraagd.

Beantwoorden

Hi, ik had even een vraagje.
stel je hebt meerdere aantallen bij een normale verdeling moet je dan altijd eerst de kans met behulp van de normale verdeling uitrekenen en dan dat getal tot de macht het aantal dingen/mensen (dus eigenlijk tellen met herhaling N^k) of is het ook mogelijk dat je N npr k of N ncr K moet gebruiken?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
26 oktober 2015 17:23

Het is niet altijd n^k, want dat is alleen als je bijvoorbeeld drie keer hetzelfde hebt. Er kan ook gevraagd worden: wat is de kans dat hoogstens 3 van de 5 meisjes langer dan 1.70m zijn? Dan reken je die kans op langer dan 1.70 uit met de normale verdeling. Vervolgens krijg je de binomiale verdeling met binomcdf(5, kans, 3). Ik heb hier ook een video over onder de binomiale verdeling (combineren met normale verdeling). Jij hebt het over nPr en nCr, die horen bij de algemene methode van kansrekening. Ook daarmee kan je die hoogstens 3 van de 5 uitrekenen, maar aangezien de kans hetzelfde blijft is het makkelijker om de binomiale verdeling te gebruiken.

Beantwoorden

Hoe kun je met solver een gebied uitrekenen dat symmetrisch is ?
Dus dat je a + b moet uitrekenen en je hebt het gemiddelde standaardafwijking en opp

Beantwoorden
Wiskunjeleren
11 oktober 2015 21:36

Ah daar zou ik een plaatje van moeten zien, want er zijn verschillende symmetrische gebieden mogelijk. Maar misschien kun je het gebied in tweeen splitsen? Kun je een linker- of een rechtergrens weten? Je kunt altijd achter 4 waarden komen, zodat je de 5e kunt uitrekenen.

Beantwoorden

Hoe kan ik hier aan 4 waarden komen? Kan ik dit ook met Solver uitrekenen? Hier is een plaatje : http://nl.tinypic.com/r/5bpqq9/8

Beantwoorden
Wiskunjeleren
19 oktober 2015 15:56

Het is symmetrisch, dus als je het gebied in 2en hakt, door het gemiddelde heen, heb je 2 keer de helft van de gegeven oppervlakte. Dus bij opgave a kun je dan:
L = 18
M = 18
S = 2
P = 0.25
R = ?
Dan heb je de rechtergrens, dus b. Daarna de linkergrens op dezelfde manier. Laat vooral weten of je begrijpt wat ik bedoel!

Beantwoorden

Ik begrijp het nu en snap ook waarom je het zo moet doen Bedankt voor de hulp !!

hoe bereken je iets bv in procenten als het 0,3 kg afwijkt van het gem en het gem is 3

Beantwoorden
Wiskunjeleren
30 september 2015 20:11

Ik begrijp je vraag niet! Wat is precies de opgave?

Beantwoorden
Johan Zondag
1 augustus 2015 11:10

wat is het verschil tussen de kansverdeling en de binomiaal verdeling?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
21 augustus 2015 13:53

Kijk onder het onderdeel ‘examen’ even de video ‘overzicht & samenhang’!

Beantwoorden

Hi Hester, super filmpjes allemaal. Kun je de normale verdeling sommen ook zonder GR uitrekenen? (een ‘normale’ rekenmachine is wel toegestaan, ik heb nu de Casio fx-82MS voor me en die heeft geen Solver, NormalCDF etc) Ik weet dat dit onderwerp naar voren komt in een assessment maar ik heb eigenlijk geen idee hoe je dit kan berekenen zonder GR. Bedankt alvast!

Beantwoorden
Wiskunjeleren
21 augustus 2015 13:49

Hoi Jorinde! Nee, voor zover ik weet kan dat niet..

Beantwoorden

normaalverdeling,zonder solver.
p=bekend en 3waardes + een onbekende.
gr- normaalcdf=de x-as.Wat staat er dan op de x-as, hoe noem je dit,het zijn 4 waardes?
Wat betekent het snijpunt?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
12 juli 2015 14:39

Ik weet niet of ik je vraag goed begrijp! Maar ik denk dat je bedoelt dat je met intersect de onbekende waarde gaat uitrekenen. Op de y-as staat de kans, en op de x-as staan de waarden van de onbekende waarde. Bij het snijpunt is de waarde van de onbekende waarde zo, dat de gegeven kans eruit komt. Dus de x-waarde van het snijpunt is je onbekende waarde, hetgeen wat je uit moet rekenen.
Als je iets concreter bent in wat de opdracht is, kan ik het beter uitleggen!

Beantwoorden

Mijn vraag ti 84 p[lus betreft de normaal verdeling.

Beantwoorden

ik gebruik een ti-84 plus.
er verschijnt boven een gestippeld vierkant,daaronder een sigma..Hierachter tussen haakjes een gestippeld vierkant.
hier onder een gestippeld vier kant met = en nog een gestippeld vierkant.
Hoe moewt nu de machine geinstaleerd woren?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
6 juli 2015 20:21

Sorry, dat weet ik niet! Ik heb geen ti-84 plus in mijn bezit dus kan het niet zoeken.

Beantwoorden

Moet ik dan alleen met een table blijven rekenen of zijn er andere mogelijkheden?.
Het gaat wel over TI-84,maar dan plus.

Beantwoorden
Wiskunjeleren
10 juli 2015 23:13

Er zijn wat betreft de normale verdeling 5 dingen die je moet kunnen uitrekenen. Die kunnen alle vijf met Solver. Als Solver niet lukt, kun je de kans uitrekenen met Normalcdf in je rekenscherm, en de andere vijf dingen met intersect. Dat leg ik uit in de video ‘zonder solver’.

Beantwoorden

Waarvoor gebruik je nou eigenlijk de invnorm en normalcdf?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
1 juli 2015 20:11

Invnorm kan je gebruiken om een grens uit te rekenen. Normalcdf gebruik je om de kans te berekenen. Maar als je Solver hebt, heb je ze beiden niet nodig.

Beantwoorden

op YouTube heb je beschreven dat INVnorm en normalCDF kan vervangen door de solver. maar nu heb ik de TI-84 plus silver edition, en wanneer ik op mijn ‘math’ knop doe, krijg ik geen enq=0. kan het niet op mijn rekenmachine of doe ik het niet goed?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
25 juni 2015 21:20

Ik denk dat het wel kan op jouw GR! Als je op math drukt krijg je niet meteen eqn: 0=…. Als het goed is staat onder ‘math’ ergens ‘solver’. Op de TI84 is dat helemaal onderaan de lijst. Als je op Solver hebt gedrukt kom je in een scherm waar je pijltje naar boven kan doen, en daar kan je de vergelijking eenmalig intikken. Ik vind net deze video op YouTube, waar het wordt uitgelegd: https://www.youtube.com/watch?v=A-t7BvTFba0

Beantwoorden

Geweldige pagina! Als v4 leerling die normaal heel slecht is in wiskunde snap ik het nu eindelijk… Heel erg bedankt!!

Beantwoorden

dus als het bijvoorbeeld over 6 meisjes gevraagd werd, dan had je die 0,088291 tot de macht 6 moeten doen?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
14 juni 2015 15:32

Ja, klopt!

Beantwoorden

Kun je de Solver altijd gebruiken of alleen bij normalcdf?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
14 juni 2015 15:29

Alleen bij normalcdf!

Beantwoorden

hoi! Is er misschien uitleg over interpoleren en extrapoleren?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
3 juni 2015 15:53

Heb ik op YouTube een video over maar staat niet hier op de site, dus even daar zoeken!

Beantwoorden
Frederike
2 juni 2015 14:41

Hoi! Ik ben heel erg slecht in wiskunde .. Ik had een 2 voor mijn 3f rekenexamen en haal op toetsen nooit hoger dan een 4. Aan je uitleg heb ik veel maar voor mij (als bijzonder geval) gaat het wat te snel, omdat je heel snel door de stof heen gaat en ik eerst een minuut moet denken voor ik het snap haha.

Beantwoorden

Hoi!
Ik moet aantonen of een grafiek normaal verdeeld is. Ik heb dan de standaardafwijking en het gemiddelde en dan moet ik dus laten zien dat het gemiddelde – de standaardafwijking en het gemiddelde + de standaardafwijking 68 % is en 95% maar hoe doe ik dat?

Beantwoorden

En dan moet dat zonder de GR.

Beantwoorden
Wiskunjeleren
29 mei 2015 08:44

Oeh, dat hangt heel erg van de vraag af.. Waarschijnlijk heeft het er iets mee te maken dat het symmetrisch is? En zijn er al oppervlakten gegeven?

Beantwoorden

Hee! Is de solver toegestaan op je examen?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
20 mei 2015 08:54

Ja, mag je gebruiken, maar wel het juiste opschrijven (zie video Wat opschrijven onder Examen) en je docent op de hoogte stellen.

Beantwoorden

hoi, ik heb de ti-84 plus, dat is wel met een kleurenscherm maar weer een ander die jij hebt. ik krijg dan 2 vakjes, met e1 en e2. wat moet ik dan doen om de solver te kunnen gebruiken?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
20 mei 2015 08:23

Oei, sorry, dat weet ik niet! Wanneer precies krijg je 2 vakjes?

Beantwoorden

heyy goede video ik heb allen een probleem als ik bij de onbekende waarde van mijn solver X probeer in te vullen krijg ik automatisch de cijfer 10 help 🙁

Beantwoorden
Wiskunjeleren
20 mei 2015 08:22

Sorry, ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt… Ik kan helaas niet meekijken met je GR.

Beantwoorden

Mag je die solve methode wel gebruiken op je examen? want heb er bij mij op school nooit van gehoord, en het is wel een erg makkelijke manier daarom.

Beantwoorden
Wiskunjeleren
20 mei 2015 08:21

Ja, mag je gebruiken, maar wel het juiste opschrijven en je docent op de hoogte stellen.

Beantwoorden

Ik begon uurtje geleden met leren, morgen examen, maar geen stres door deze filmpjes. Bedankt he!

Beantwoorden
Wiskunjeleren
19 mei 2015 21:43

Haha wauw, veel succes morgen!

Beantwoorden

hoii,

top van je filmpjes.
alleen bij het filmpje zonder solver gelijk de 1e opgave kom ik op 0.158 uit…
ik vul het wel gewoon goed in, precies zoals jij.
wat gaat er fout? 😮

Beantwoorden
Wiskunjeleren
19 mei 2015 20:45

Sorry ik heb geen idee… Ik kan je GR niet zien dus ik weet niet wat er dan fout gaat.

Beantwoorden

Hallo, net mijn solver ingesteld maar was de -P vergeten,
hoe kom ik weer terug op de eqn 0=?
want nu krijg ik meteen L=0 enz.

Beantwoorden
Wiskunjeleren
19 mei 2015 20:33

Pijltje naar boven, dus helemaal naar de bovenkant van je scherm en dan doorklikken, dan kom je in een ander scherm!

Beantwoorden

O ik zie het al! bij mij is het geen 0 maar een B!

Beantwoorden

hallo, ik wil graag de solver gebruiken maar deze doet het niet op mijn TI-84.
als ik op math 0 druk kreeg ik haakjes en daarna leeg scherm.
hoe krijg ik dat eqn 0= op mijn scherm??

Je filmpjes zijn super. ga ik zeker wat aan hebben morgen!

Beantwoorden

Hoihoi, ik weet niet of deze vraag al is gesteld, maar mijn lerares zegt dat we geen solver mogen gebruiken op het examen, maar ze weet dit niet zeker. Weet u het ?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
19 mei 2015 14:11

Het mag wel!

Beantwoorden

Oh super ! maar schrijf ik dan niet te weinig informatie op?
Yes ben blij nu haha !

Beantwoorden
Wiskunjeleren
19 mei 2015 20:42

Geef even door aan je docent dat je het gebruikt! Schrijf op wat ik in de video ‘wat opschrijven’ onder het blok Examen uitleg. En voor de zekerheid kun je ook nog letterlijk “Solver: 0=normalcdf(l,r,m,s)-p” bovenaan je examenblaadje schrijven, dan weet de corrector welke formule er in je solver zit.

Beantwoorden

Echt super fijne filmpjes! Ik heb alleen 1 vraag over filmpje 2. Waar moet ik heen met mijn GR om de rechtergrens te berekenen? Bij de functie normalcdf mis ik de ‘kans’ die ik moet invullen en staat de ‘rechtergrens’ er gewoon nog bij. Dit is niet zo in het filmpje.

Beantwoorden
Wiskunjeleren
18 mei 2015 19:57

Ik reken het met de ‘Solver’ uit! Werk je daarmee? Zo niet, de video ‘zonder solver’ kijken.

Beantwoorden

Ik heb het al gevonden! 🙂

Beantwoorden

Wauw door deze filmpjes snap ik alles veel beter! Nu maar hopen dat het wiskunde examen van woensdag ook goed gaat! Heel erg bedankt 😀

Beantwoorden

In het 3e filmpje heb je bij opgave a de standaardafwijking uitgerekend en bij opgave b moet je daarmee verder rekenen. Moet je dan de standaardafwijking afronden of kan je beter de uitgerekende 3.7270909.. in je rekenmachine laten staan?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
18 mei 2015 16:48

Het uitgerekende in je rekenmachine laten staan en dan bijvoorbeeld de ‘ans’ knop gebruiken om verder te rekenen!

Beantwoorden
Sjors Dulk
17 mei 2015 15:51

Hoi, is solver gewoon toegestaan op het examen? Zo ja moet je dan gewoon opschrijven dat je solver gebruikt! Echt top filmpjes btw! 😀 Groetjes Sjors

Beantwoorden
Wiskunjeleren
17 mei 2015 15:55

Ja is toegestaan, je moet opschrijven wat ik in de video ‘wat opschrijven’ onder het blok examen vertel, en je moet je docent op de hoogte stellen!
Dankje!

Beantwoorden
Docent examenklas
18 mei 2015 20:18

solver is een algemene functie. Je moet wel opschrijven wat je in de solver invult. Dus normalcdf én de vier waarden. Alleen solver opschrijven is niet voldoende, want de docent die het werk nakijkt weet anders niet dat je daar de normale verdeling functie heb staan.

Beantwoorden
Wiskunjeleren
18 mei 2015 21:13

Bedankt voor je opmerking! Op de TI Nspire (gebruiken mijn leerlingen) is de Solver een programma wat erop gezet kan worden (te krijgen via examentrainingen in Leiden), en tikken ze dus helemaal niet zelf in dat 0=normcdf… zoals bij de Solver op de TI84. Ik heb via via begrepen dat het voldoende is om Solver op te schrijven, plus wat je daar invoert, als je maar als corrector ook even bij de tweede corrector aangeeft dat je leerlingen dit gebruiken. Maar ik begrijp je punt, de vergelijking die erachter zit wordt dan niet opgeschreven. Ik zal het nog eens navragen, een collega van mij heeft er ervaring mee.

Beantwoorden

Deze vraag gaat niet per se over de normale verdeling, maar als je moet afronden omdat je een groot getal hebt en er staat niet bij op hoeveel cijfers achter de komma je moet afronden, op hoeveel cijfers moet je dan afronden? Want ik maak in mijn toetsen vaak fouten met het afronden. Dan heb ik bijvoorbeeld op twee cijfers achter de komma afgerond en dan moest t met drie cijfers achter de komma zijn.

Beantwoorden
Wiskunjeleren
16 mei 2015 15:52

Dat staat gewoon in de vraag, en als het er niet staat mag je het zelf weten! Maar als het er niet staat, is het wel netjes om 3 decimalen te doen.

Beantwoorden

Okee Dankjewel!

Beantwoorden

Ik werk met de Casio fx-9860GII, als ik de standaardafwijking zonder solver probeer op te lossen krijg ik de y1 niet in mijn grafiek scherm te zien waardoor ik dus ook niet isct kan doen. Heeft iemand enig idee waar het fout gaat? Ik vul alles gewoon in zoals het er staat.
Alvast bedankt!

Beantwoorden
Wiskunjeleren
16 mei 2015 13:07

Bij de Casio moet je als linker of rechtergrens 10^99 of -10^99 hebben, anders doet normcdf het niet.

Beantwoorden

Ik ben er achter gekomen dat dit niet het probleem is! Het probleem is dat bij casio NormCD(Lower,Upper,Sigma,Mu) geldt ipv Mu,Sigma! Ik kan nu namelijk gewoon ” y1= NormCD(166,169,X,168) y2 = 0,31 ” invullen en isct doen! Toch bedankt voor je reactie! En ik dacht misschien hebben andere Casio gebruikers nog iets aan mijn uitvinding… 😉

Beantwoorden
Wiskunjeleren
16 mei 2015 15:53

Oh top dankjewel! Ik kan dat niet uitproberen want ik heb geen casio in mijn bezit!

Beantwoorden

Hoi, bij het onbekende bereken 2 krijg ik niet voor elkaar hoe je de standaardafwijking kan vinden. Ik heb een Casio fx-9860II en geen SOlver. Kan ik die ergens downloaden en op mijn rekenmachine zetten? Of kan ik via Stat ook de standaardafwijking krijgen? Onder run mat snap ik het namelijjk niet..

Beantwoorden
Wiskunjeleren
15 mei 2015 19:36

Ik weet helemaal niet hoe de Casio werkt, sorry.. Kun je niet bij y1 normcdf(…) invullen, op de plek van de standaardafwijking een x, bij y2 de kans, en dan optie intersect/snijpunt? Dat leg ik uit in de video ‘zonder solver’.

Beantwoorden

hey, ik gebruik de solver maar ik moet wanneer ik de standaardafwijking wil bereken dat natuurlijk als enige onbekende hebben. Nu heb ik wel mijn linker en mijn rechtergrens, maar mijn rekenmachine geeft aan dat of de linkergrens -10 ^99 of mijn rechtgrens 10^99 moet zijn, Wanneer ik gewoon 2 getallen invoer uit de opgaven doet hij het niet, en in het correctievoorschrift van het examen staat wel dat ik gewoon die getallen moet gebruiken.. Weet je misschien hoe dit komt of wat ik fout doe?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
15 mei 2015 15:21

Wat vervelend.. Ik zie hierboven dat je een Casio hebt. Bij Casio’s moet inderdaad een van de twee grenzen 10^99 of -10^99 zijn. Dus dan moet je met handig nadenken het gebied berekenen, bijvoorbeeld een groter gebied min een kleiner gebied. Heb je een concreet voorbeeld? Dan kan ik het beter uitleggen.

Beantwoorden

Het was opdracht 10 van het examen van vorig jaar: We nemen aan dat de reticulocytwaarde bij volwassenen bij benadering
normaal verdeeld is met een gemiddelde van 1,45. Verder geldt dat 90%
van de volwassenen een reticulocytwaarde heeft tussen 0,54 en 2,36.
Met behulp van deze gegevens kan worden berekend dat de
standaardafwijking ongeveer 0,55 is.
4p 10 Bereken de standaardafwijking in drie decimalen nauwkeurig

Beantwoorden
Wiskunjeleren
16 mei 2015 11:00

Kijk daarvoor even bij de reacties op YouTube onder deze video, iemand met dezelfde vraag: https://www.youtube.com/watch?v=hCPXvVqRrWA&lc=z122vzzyiuvlfls3o22qj5z4kqmafhkpi04 .

Beantwoorden

dankjewel !

Hoi hoi!

Ik had een vraag!
Mag je de solver ook gebruiken bij de normale verdeling op het eind examen van havo 2015?

Groetjes!

Beantwoorden
Wiskunjeleren
13 mei 2015 09:54

Ja! Stel wel even je docent op de hoogte en zorg dat je het op de juiste manier opschrijft. Zie daarvoor de video ‘wat opschrijven’ onder het blok examen.

Beantwoorden

Hallo,

Echt super bedankt voor deze tip! Ik heb alleen nog een vraagje. Hoe moet je dit op je examen aangeven? Mag je dan Solver neerzetten en alles invullen? Dus L=…, R=…, etc. Of moet er normalcdf(R,L,M,S) en dan alle waarden invullen? Alvast bedankt!

Groetjes

Beantwoorden
Wiskunjeleren
3 mei 2015 12:27

Dat kun je vinden onder het blok ‘examen’ en dan ‘wat opschrijven’!

Beantwoorden

Dat 2e voorbeeld klopt niet, waarbij je de standaardafwijking moet berekenen. Want als je alle 4 de gegevens invult en bij sigma X en dan solve, dan geeft je rekenmachine aan dat een van de grenzen uiterst moet zijn, en dat is ook zo ( zo heb ik het geleerd ). Maar hoe moet je dat dan berekenen ? Want als je een van de grenzen op uiterst zet, dan kloppen je gegevens niet meer ( want dan heb je je oppervlakte vergroot ). Plz help meeee

Beantwoorden
Wiskunjeleren
1 mei 2015 14:54

Hoi Sanne,
Het klopt wel! Ik gebruik hier de Solver, dat is een speciaal programma op je rekenmachine (iets anders dan gewoon ‘Solve’ in je rekenscherm). Dan kun je wel die grenzen invullen, en hoeft niet een van de twee de uiterste te zijn.
Heb je een Casio of een TI? Ik weet wel dat je bij de Casio een van de twee grenzen het uiterste moet nemen. Als je een TI hebt, weet ik niet precies wat je bedoelt. Gebruik je intersect? Of een knop die Solve heeft?
Er zijn veel manieren mogelijk =). Kijk ook eens het filmpje ‘zonder Solver’.

Beantwoorden

Ik heb een casio en ik gebruik het programma erop wat ik van de leraar heb gekregen ( normsolv )

Beantwoorden

En ik heb net naar het filmpje gekeken van “zonder solver” maar op mijn rekenmachine werkte dat niet. Het kan ook zijn dat ik iets verkeerds heb gedaan. Ik heb gewoon een Casio ( fx-9860GII ) .. en toen je het inderdaad over invnorm had ( of infnorm ) herkende ik het maar ik weet niet meer hoe het werkt :/

Beantwoorden
Wiskunjeleren
17 mei 2015 15:12

Wat precies werkt niet? Waarbij je y1 en y2 moet invullen? Wat voor melding geeft je GR? Ik heb trouwens heel weinig verstand van de Casio!

Beantwoorden

Ik ga zeg maar naar m’n grafiekenschema en vul daar y1 en y2 in. Bij y1 vul ik in : NormCD(166,169,168,X) en bij y2 vul ik in : 0,31 ( zoals in de opgaven dus ). Ik stel Xmin en Xmax in en daarna stel ik Ymin en Ymax in. Als ik dan draw doe zie ik alleen de lijn van y2 en niet die van y1. En als ik autozoom doe zie ik al helemaal niks O_O

Wiskunjeleren
19 mei 2015 20:55

Lees even de reactie van Geeke hierboven!

Hey, ik heb een vraag over de solver, in de wiskundelessen op school heb ik het altijd volgens normalcdf moeten doen, mijn wiskundedocent kent de solver waarschijnlijk ook niet. Als ik de solver gebruik, gebruik ik dan ook een andere notatie op papier? En kan mijn docent die notatie op mijn examen fout rekenen?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
28 april 2015 16:05

Wat je moet opschrijven bij het gebruik van de Solver kun je vinden onder ‘Examen’ en dan de video ‘Wat opschrijven’. Het is handig om je docent hiervan op de hoogte te stellen. Het gebruik van de Solver kan (dit jaar) niet fout gerekend worden op het examen, dus ook niet door de tweede corrector.

Beantwoorden

wanneer gebruik je normalpdf en invnorm op je TI-84?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
28 april 2015 16:04

Normalpdf: nooit.
Invnorm: om de grenzen te berekenen. Maar dat kan ook met optie snijpunt, zoals ik in de video hierboven uitleg (zonder Solver).

Beantwoorden

Ik denk dat het komt omdat ik eerst de solver moet downloaden. Ik probeer hem erop te zetten maar als ik bij eqn: 0= normalcdf probeer in te voeren en ik op normalcdf druk gaat die naar dat scherm:
lower
upper
u
o
Paste

Heeft u een idee wat ik moet doen?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
31 maart 2015 16:47

Oh oke!
Die knop normalcdf wordt gebruikt om 4 waarden in te voeren (links, rechts, gem, stand.af.) en dan komt de kans eruit. Dus dat is wat jij krijgt.
Als het lukt om de normalcdf in de Solver in te voeren bij dat eqn: 0 =, dan kun je ook een van de andere vier waarden uit te rekenen. Heb je het zeker weten op de goede manier geprobeerd in te voeren? Dit is nog een handige video: https://www.youtube.com/watch?v=bAmCWa2xDIQ .

Als dat niet lukt, moet je de video ‘Zonder Solver’ even kijken! Je moet dan, om de standaardafwijking uit te rekenen, met je grafiekenscherm werken. Dus normalcdf(…) invoeren bij y1, kans invoeren bij y2, intersect.

Beantwoorden

Had dit ook , als je dat gewoon wat invult en dan enter , krijg je de uitkomst ingevuld bij Solver , vervolgens haal je ze gewoon weg met Delete

Beantwoorden

Als je weet dat er 1600 meloenen zijn en het gewicht normaal verdeeld is, het gemiddelde 850 gram is en 1344 meloenen wegen 750 gram of meer. Hoe kan je nu de SD berekenen? Want als ik voor de SD X intyp op mijn rekenmacine krijg ik als antwoord ‘1’.

Beantwoorden
Wiskunjeleren
31 maart 2015 16:02

Als ik dit in mijn Solver invoer, krijg ik s = 100.557
Ik voer in:
Links = 750
Rechts = 10^99
Gemiddelde = 850
Kans = 1344/1600

Beantwoorden

Op mijn rekenmachine kan ik geen ‘kans’ invoeren. Er staat alleen:
lower:
upper:
u:
o:
Paste
En bij het woord Paste kan ik niks invoeren.
Ik heb een texas ti-84 plus rekenmachine.

Beantwoorden

Dat heb je ook niet nodig als je met jouw rekenmachine grens wilt uitrekenen moet je Invnorm gebruiken

Beantwoorden

Als je de SD wil berekenen moet je normal cdf gebruiken maar wanneer gebruik je normal pfd?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
30 maart 2015 17:22

Die gebruik je nooit!

Beantwoorden

Oke bedankt!

Beantwoorden

Hey, echt super bedankt voor al deze filmpjes! Ik snapte het eerst allemaal niet maar gelukkig nu wel, vlak voor mijn schoolexamens.

Beantwoorden
Wiskunjeleren
28 maart 2015 21:21

Wat fijn :D!

Beantwoorden

Ik heb perongeluk de solver verkeerd ingevuld op de TI 84 en ik kan het niet weg halen want ik kan niet naar boven met mijn pijltje.. Kan je me helpen?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
26 maart 2015 20:59

Je kunt niet naar boven met je pijltje? Dat zou wel moeten kunnen! Wat gebeurt er dan precies?

Beantwoorden

Dan moet je je OS, operating system updaten,

Kan op twee manieren

manier 1

Download Ticonnect
http://education.ti.com/nl/nederland/products/software/ti-connect-software/features/features-summary
Kijk dan of het programma ziet of jouw Ti 84 er aan toen is om OS up te daten
Soms doet die dat niet.
Dan zelf het bestand downloaden
http://education.ti.com/nl/nederland/products/accessoires/ti-84-plus-besturingssysteem-versie-2-55mp/features/features-summary
En toevoegen.

Manier 2

Zorg ervoor dat een Gr te pakken krijgt waar je wel met het pijltje omhoog kan. Sluit het kabeltje aan, met de kant B op jouw Gr, op de ander A.
dan 2nd x,t,n, dan naar SendOS

Beantwoorden

Als je Een antwoord nauwkeurig moet geven op 4 decimalen, moet je dan afronden?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
25 maart 2015 20:44

Ja, dan rond je af op 4 decimalen. Wat bedoel je precies?

Beantwoorden

Even een vraagje! Ik snap zowel de Solver optie als zonder de Solver, maar wat ik me afvraag is: zonder solver moet je een grafiekje/schets maken en laten zien welke stappen je hebt gebruikt, maar wat moet je dan opschrijven als je Solver hebt gebruikt en krijg je hier niet minder punten voor op je examen?? Alvast bedankt, groetjes

Beantwoorden
Wiskunjeleren
23 maart 2015 21:06

Je moet opschrijven:
GR Solver
L = ..
R = ..
M = ..
S = ..
Geeft P = ..
Dus de kans is…

Dit als je de P uitrekent, maar op dezelfde manier voor de andere letters. Maak er een tekening bij! Dat is echt een aanrader. Niet verplicht, maar voorkom je veel fouten mee.

Beantwoorden
Charissa
9 mei 2015 14:14

Oke super, nog een vraag: ik ben nu al een tijd aan het oefenen.. Maar nu ik opnieuw iets met de solver probeer uit te rekenen, berekent hij niet meer.. hij is na 3 minuten nog aan het laden/berekenen dus er gaat iets niet goed (ik heb precies hetzelfde ingevuld als in het filmpje), moet ik soms het geheugen wissen van mijn GR? Of..?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
10 mei 2015 16:12

Wat gek… Dat heb ik nooit eerder gezien, dus daar kan ik je niet bij helpen sorry! Heb je een TI-84? Misschien helemaal verwijderen en opnieuw invoeren.

Beantwoorden

Ja ik heb een ti-84, maar ik weet niet hoe ik het moet verwijderen… Echt heel stom dat dat precies nu gebeurt!

Hoe moet je dat verwijderen? Want ik ben een beetje bang dat ik mijn GR naar zijn gootje help als ik zomaar probeer dingen te wissen haha… Groetjes

Wiskunjeleren
11 mei 2015 20:55

Je moet dus met het pijltje omhoog bij je scherm en dan de formule die er staat deleten. Maar als met je pijltje omhoog niet lukt, weet ik het niet. Zie de reactie van Willem.

oops ik zag mijn reactie niet meer staan excuus!

Hoi, zou je ook een uitleg kunnen geven over hoe je inverse normal gebruikt?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
21 maart 2015 23:43

Dat ken ik niet..

Beantwoorden

Jammer, geeft niet!

Beantwoorden

Super bedankt! volgende week heb ik hier een set over en eindelijk snap ik er nu iets van! op naar de voldoende!

Beantwoorden

Hoooi! ik heb steeds problemen met mijn window goed instellen. Zijn er trucjes voor of manieren hoe ik kan een goed window kan instellen? Ik heb een texas instruments GR

Beantwoorden
Wiskunjeleren
20 maart 2015 14:14

Ja, daar zijn manieren voor! Zie daarvoor de video’s onder het blok ‘Grafieken in de GR’.

Beantwoorden

Ik bedoel het 5e filmpje sorry

Beantwoorden

Ik wilde de voorbeeldopgave maken van het 4e filmpje waarbij je de standaardafwijking moet berekenen, alleen ik krijg in de grafiek niet de horizontale lijn te zien, wel de andere lijn. Ik heb wel precies dezelfde getallen ingetoetst zoals in het voorbeeld staat. Waardoor komt dit?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
20 maart 2015 14:14

Je hebt f2(x) of y2 dus wel ingevoerd (de kans moet daar)? Staat y2 ook ‘aan’? Staan je Ymin en Ymax op 0 en 1? Dan zou je die rechte lijn echt moeten zien!

Beantwoorden

Het lag aan een programma op mijn rekenmachine, die heb ik weg laten halen, maar toch bedankt.

Beantwoorden

Hoii!
Heb net dat stukje uitleg over solver gelezen(bij Sanne) en uitgeprobeerd, maar als ik op de 0 ga staan en dan alpha enter indruk, zegt hij ‘err: domain’. Kunt u mij helpen?
Groetjes Denise

Beantwoorden
Wiskunjeleren
19 maart 2015 12:55

Oei.. Dan heb je iets niet goed ingevoerd denk ik. Heb je ook de video ‘Solver op je GR’ gekeken?

Beantwoorden

Oke ik heb dus perongeluk meer letters erin gedaan, hoe kan je dit nu weer weghalen?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
16 maart 2015 19:34

In de Solver bedoel je? Op de TI 84 kun je de formule die je als Solver hebt in gesteld als volgt aanpassen: er zijn in feite twee schermen. Het scherm waarin je de getallen invoert met L=… R=… etc. Als je op dat scherm gaat staan en pijltje naar boven klikt (vanaf dat je bovenaan het scherm staat), dan kom je bij het scherm waar je de formule die je hebt ingevoerd kan wijzigen.

Beantwoorden

Hoi, Ik heb een TI-84 Plus, en als ik de solver wil invullen krijgt ik een heel raar tekentje met 1 blokje er boven en 2 eronder en dan nog een blokje met haakjes ertussen naast het rare tekentje. Weet je misschien hoe ik dit moet veranderen?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
16 maart 2015 18:51

Ah sorry dat weet ik niet! Heb je de Solver wel goed in je rekenmachine gezet? Hoe ik het heb uitgelegd?

Beantwoorden

He hij doet het nu in een keer wel hahah!

Beantwoorden

oh blond zie nu je laatste filmpje. Maar kan je bij alle wat je uit moet rekenen de solver gebruiken, want vind die echt héél handig, of bijv. bij voobeeld 2b niet waar je kans/oppervlakte moet berekenen?

Beantwoorden
Wiskunjeleren
12 maart 2015 18:56

Bij voorbeeld 2b kun je ook gewoon de Solver gebruiken!

Beantwoorden

Ik vind je filmpjes echt heel fijn! maar misschien kan je erbij vertellen of een document met welke functies zegmaar we op onze GR moeten gebruiken. Want ik ben lang bezig met uitzoeken welke ik nou moet gebruiken…

Beantwoorden

Intersect werkt niet bij me b is er niet een Andere manier om intersect te vinden

Beantwoorden
Wiskunjeleren
10 maart 2015 01:29

Wat bedoel je precies met dat intersect niet werkt? Wat geeft je rekenmachine aan?

Beantwoorden

Heb je ook iets voor medisch rekenen?

Beantwoorden

Mooie site, ik mis alleen een algemene zoekfunctie.

Beantwoorden
Wiskunjeleren
20 december 2014 22:50

Beste Mariska,

Dankjewel!
Ik kies er bewust voor om geen zoekfunctie op de website te zetten. Het doel is dat leerlingen uiteindelijk zelf precies weten welke vaardigheid bij welk deelonderwerp hoort. Dat zal ze helpen op het examen. Dus als ze een keer in het verkeerde onderwerp zitten te zoeken, leren ze daar alleen maar van =).

Beantwoorden

hey!
Ik bedoel eigenlijk de link die in het filmpje wordt beschreven voor dat handige programmaatje voor op mijn TI-84 plus

Beantwoorden
Wiskunjeleren
11 december 2014 19:36

Oh dat bedoel je!
Als je de reactie leest die ik hieronder op Sanne heb gegeven, staat bij punt 1. beschreven hoe je dat programma op je TI-84 kunt gebruiken. Laat het even weten als het niet lukt.

Beantwoorden

Hey!
Ik krijg bij voorbeeld 3 opgave a) niet dezelfde uitkomst. Ik heb een GR van Texas Instruments dus ik moet het invullen via Normalcdf, maar ik weet niet zo goed hoe aangezien ik niet de juiste uitkomst krijg.
Zou je mij hierbij kunnen helpen? 🙂
Groetjes Sanne

Beantwoorden
Wiskunjeleren
10 december 2014 19:13

Beste Sanne,

Ik denk dat je bedoelt dat je een GR zonder kleurenscherm hebt, toch? Dus geen NSpire.
Dan kun je twee dingen doen bij het berekenen van de standaardafwijking:

1. Je gebruikt Solver. Die zit onder de knop ‘Math’ en dan bij ‘0’. Daar staat eqn: 0= . Je moet daar invullen ‘eqn: 0 = normalcdf(L,R,M,S)-P . De letters kun je krijgen door de groene Alpha knop te gebruiken. Druk nu op enter. (Als je dit eenmaal 1x hebt ingevuld, hoeft het hierna nooit meer. Je kunt op youtube zoeken ‘normalcdf solver’, in het eerste filmpje zie je hoe je het in moet voeren.) Dan kun je nu de waarden invullen bij de juiste letters. In voorbeeld a in filmpje 3 is dat: L=166, R=169, M=168 en P=0.31. Vul bij S = 0 in, want je moet bij elke waarde iets ingevoerd hebben, anders kun je niet naar de volgende letter. Ga nu op die 0 staan en druk op de groene knop ‘Alpha’ en dan op de knop rechtsonder op je GR (enter), daar staat namelijk ‘Solve’ in groene letters. Nu komt de waarde 3,727… bij de letter S te staan en dat is het juiste antwoord. Ik gebruik dit programma dus ook in bovenstaande filmpjes, maar dan op de TI Nspire met kleurenscherm. Hier zit de Solver niet standaard op, maar die kun je bij de examencursus in Leiden krijgen.

2. Gebruik de methode van je boek. Dat is: ga naar je grafiekenscherm. Voer in: y1=normalcdf(L,R,M,S) en y2=P. Voer hier niet de letters in, maar de waarden uit de vraag! De waarde die je niet weet noem je ‘x’. Dus in het geval van filmpje 3 voorbeeld a: y1=normalcdf(166,169,168,x) en y2=0.31. Zorg dat je de juiste vensterinstelling hebt: Xmin=0, Xmax=… (neem een getal ongeveer drie keer zo groot als het gemiddelde) Ymin=0 en Ymax=1. Nu optie intersect (snijpunt). De x-waarde die je krijgt is het antwoord.

Ik hoop dat je eruit komt zo! Misschien dat ik hier nog filmpjes over maak (‘hoe zet je Solver op je GR’ en ‘hoe bereken je de waarden zonder Solver’).

Beantwoorden

Zou je die link van filmpje 2 even kunnen plaatsen? alvvast bedankt!

Beantwoorden
Wiskunjeleren
10 december 2014 18:52

Beste Max,
Als je het filmpje opent, dan kun je op de titel klikken en dan ga je automatisch naar Youtube. Daar kun je ook de link vinden.

Beantwoorden

Super erg veel bedankt 😀

Beantwoorden

Wow, hier heb ik echt heel veel aan gehad, bedankt!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *