This Post Has 62 Comments

    1. Bedoel je die van het oude examenprogramma? Die kun je op mijn YouTube kanaal vinden onder de afspeellijst ‘Oude video’s’.

 1. Hee, heb je ook nog uitleg over evenredig en omgekeerd evenredig? Volgens mij is dat Hoofdstuk 11… Dat kon ik niet vinden op je website!

  1. Alles wat je moet kennen zijn de onderwerpen die je ziet bij wiskunde A op deze site! Alleen de blokken met SE niet.
   Ik twijfel nog of ik nog andere video’s ga maken voor het examen, en of ik daar tijd voor heb. Waar zou je nog behoefte aan hebben?
   Misschien kan ik ook een live-sessie doen, waarin examenkandidaten vragen kunnen stellen.

 2. Hallo,

  Ik begreep dat het een pilot examen wordt dit jaar. Betekent dit dat ik dan geen oefenexamens van vorig jaar kan maken?
  Want hoe moet ik dan oefenen.. ik zou graag een heel wiskunde examen willen maken maar ja dan is de stof niet hetzelfde denk ik?

  Groetjes

  1. Klopt, de stof is nu anders! Gebruik je Getal & Ruimte? In hoofdstuk 12 staan een heleboel examenopgaven om mee te oefenen. Er zijn geen ‘hele’ examens beschikbaar.

  2. hoiii mijn docent zei dat we de pilot examen van 2016 moesten oefenen voor het havo examen wiskunde A van dit jaar 🙂

 3. wat is een bezem examen en hoe verschilt het van het normale examen?
  kun je het kiezen ? of word het je gegeven , ik begrijp er niks van!

  1. Bezemexamen is voor degenen die het jaar ervoor gezakt zijn voor hun examen! Ze doen dan examen in het oude programma. Ze mogen er ook voor kiezen om het nieuwe programma te leren, dan doen ze het normale examen.

    1. Heb je afgesproken met je school dat je bezemexamen doet? Daar komt de nieuwe statistiek niet in voor. Op de pagina met de gekleurde blokken hier op mijn site kun je onderin doorklikken naar de video’s bij het oude programma.

 4. Zijn deze filmpjes voor dit jaar eindexamen of vooral voor de oude examens die nu anders zijn geworden? beetje rare vraag maar hoop dat je m kan beantwoorden.

 5. Filmpjes zijn echt super handig! Maar volgensmij moet je voor het examen ook de foutenmarge kennen, en die kan ik niet in de filmpjes vinden. Hoe bereken je die en wat is dat precies? Moet je de foutenmarge van een populatieproportie en het populatiegemiddelde op een andere manier berekenen?

 6. Beste Esther,

  Ten eerste, bedankt voor alle informatieve video’s! Ik kan op bijna al mijn vragen een uitstekend uitgewerkte video vinden, ontzettend bedankt hiervoor.

  Nou ontbreekt mij echter de logica achter het antwoord van het pilotexamen 2017:
  https://www.examenblad.nl/document/voorbeeldexamenopgaven-statistiek/2017/f=/voorbeeldexamenopgaven_statistiek_wiskunde_a_havo_met_nieuw%20formuleblad.pdf

  Het gaat op opgave 1 vraag 2, zij gebruiken in de antwoorden het getal 0,0025. Ik kan niet ontdekken waar ik dit getal vandaan moet toveren. Zou je dit misschien willen uitwerken? Alvast bedankt! Antwoorden van pilotexamen 2017:
  https://www.examenblad.nl/document/uitwerkingen/2017/f=/uitwerkingen_voorbeeldexamenopgaven_statistiek_wiskunde_A_havo_20161220.pdf

  Met vriendelijke groet,
  Kylian

  1. Wat fijn!
   Die percentages rekenen ze allemaal om naar getallen tussen 0 en 1. Dus als het betr interval 1% breed is, is hij 0,01 breed. Een betrouwbaarheidsinterval is altijd 4 sigma breed (2 keer standaardafwijking naar links en 2 keer naar rechts). Dus als 4 sigma 0,01 is, geldt 1 sigma is 0,0025. Sigma is gelijk aan die wortel (formule die je moet kennen), dus krijg je die vergelijking.
   Wel lastige vraag idd!

  1. Die wordt wel genoemd in het verhaaltje, maar niet in tabel 1. De opdracht is om alleen de variabelen uit tabel 1 te noteren.

 7. Ik heb een vraag over mijn grafische rekenmachine, als ik iets wil oplossen met intersect en dan dus op de casio voor de x de xot knop indruk dan komt er een Y te staan in plaats van een X. En bij de run matrix functie komt er als ik op de xot knop druk een T te staan. Heb je enig idee hoe ik dit kan oplossen zodat er weer gewoon een X te staan komt?

 8. hallo ,
  ik ben nu een havo 4 leerling.
  wat is voor volgend jaar het examenstof, of is die nog niet bepaald?
  ik wil graag weten wat al het stof is dat je in het examenjaar moet kennen.

  bedankt alvast,

  1. Dat is de stof die op deze website staat. Vanaf 2017 was het examenprogramma veranderd, maar zal de komende jaren hetzelfde blijven.

  1. Dat weet ik niet, ik heb geen ervaring met die toets. Maar mocht je van iemand horen dat het precies dezelfde stof is als het Havo Wiskunde A examen, dan moet je op mijn site alles wat onder wiskunde A staat leren. De onderwerpen Tellen en Veranderingen zijn SE-stof, dus worden normaal alleen op schoolexamens getoetst, niet op het centraal examen (CE). Check even of je die dan ook moet leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *