skip to Main Content

Dit bericht heeft 84 reacties

    1. Bedoel je die van het oude examenprogramma? Die kun je op mijn YouTube kanaal vinden onder de afspeellijst ‘Oude video’s’.

 1. Hee, heb je ook nog uitleg over evenredig en omgekeerd evenredig? Volgens mij is dat Hoofdstuk 11… Dat kon ik niet vinden op je website!

   1. Hallo is dit hetzelfde stof voor het eindexamen havo wiskunde A 2021. Of is er in de tussentijd wat veranderd?

 2. Hallo,
  zou u misschien een filmpje/filmpjes kunnen maken met wat je precies moet kennen en kunnen voor het CE?

  Groetjes

  1. Alles wat je moet kennen zijn de onderwerpen die je ziet bij wiskunde A op deze site! Alleen de blokken met SE niet.
   Ik twijfel nog of ik nog andere video’s ga maken voor het examen, en of ik daar tijd voor heb. Waar zou je nog behoefte aan hebben?
   Misschien kan ik ook een live-sessie doen, waarin examenkandidaten vragen kunnen stellen.

   1. ja AUB doe volgende week een live video!!!!! ik denk dat dat iedereen inclusief mij het enorm zou helpen. ik vroeg mij ook af of je met dit alles wel geld mee verdiend haha. anders wil ik wel wat doneren want je helpt een goed doel… mij.

    1. Ik doe geen live video helaas! Ik weet dat NOS Stories live video’s doet, misschien dat in de gaten houden :). Nee, ik verdien hier geen geld aan, het behouden van deze site kost juist geld. Dus als je daarvoor iets wil doneren zou dat super zijn! Zie de ‘Doneer’ knop op mijn site.

 3. Hallo,

  Ik begreep dat het een pilot examen wordt dit jaar. Betekent dit dat ik dan geen oefenexamens van vorig jaar kan maken?
  Want hoe moet ik dan oefenen.. ik zou graag een heel wiskunde examen willen maken maar ja dan is de stof niet hetzelfde denk ik?

  Groetjes

  1. Klopt, de stof is nu anders! Gebruik je Getal & Ruimte? In hoofdstuk 12 staan een heleboel examenopgaven om mee te oefenen. Er zijn geen ‘hele’ examens beschikbaar.

  2. hoiii mijn docent zei dat we de pilot examen van 2016 moesten oefenen voor het havo examen wiskunde A van dit jaar 🙂

 4. wat is een bezem examen en hoe verschilt het van het normale examen?
  kun je het kiezen ? of word het je gegeven , ik begrijp er niks van!

  1. Bezemexamen is voor degenen die het jaar ervoor gezakt zijn voor hun examen! Ze doen dan examen in het oude programma. Ze mogen er ook voor kiezen om het nieuwe programma te leren, dan doen ze het normale examen.

    1. Heb je afgesproken met je school dat je bezemexamen doet? Daar komt de nieuwe statistiek niet in voor. Op de pagina met de gekleurde blokken hier op mijn site kun je onderin doorklikken naar de video’s bij het oude programma.

 5. Zijn deze filmpjes voor dit jaar eindexamen of vooral voor de oude examens die nu anders zijn geworden? beetje rare vraag maar hoop dat je m kan beantwoorden.

 6. Filmpjes zijn echt super handig! Maar volgensmij moet je voor het examen ook de foutenmarge kennen, en die kan ik niet in de filmpjes vinden. Hoe bereken je die en wat is dat precies? Moet je de foutenmarge van een populatieproportie en het populatiegemiddelde op een andere manier berekenen?

 7. Beste Esther,

  Ten eerste, bedankt voor alle informatieve video’s! Ik kan op bijna al mijn vragen een uitstekend uitgewerkte video vinden, ontzettend bedankt hiervoor.

  Nou ontbreekt mij echter de logica achter het antwoord van het pilotexamen 2017:
  https://www.examenblad.nl/document/voorbeeldexamenopgaven-statistiek/2017/f=/voorbeeldexamenopgaven_statistiek_wiskunde_a_havo_met_nieuw%20formuleblad.pdf

  Het gaat op opgave 1 vraag 2, zij gebruiken in de antwoorden het getal 0,0025. Ik kan niet ontdekken waar ik dit getal vandaan moet toveren. Zou je dit misschien willen uitwerken? Alvast bedankt! Antwoorden van pilotexamen 2017:
  https://www.examenblad.nl/document/uitwerkingen/2017/f=/uitwerkingen_voorbeeldexamenopgaven_statistiek_wiskunde_A_havo_20161220.pdf

  Met vriendelijke groet,
  Kylian

  1. Wat fijn!
   Die percentages rekenen ze allemaal om naar getallen tussen 0 en 1. Dus als het betr interval 1% breed is, is hij 0,01 breed. Een betrouwbaarheidsinterval is altijd 4 sigma breed (2 keer standaardafwijking naar links en 2 keer naar rechts). Dus als 4 sigma 0,01 is, geldt 1 sigma is 0,0025. Sigma is gelijk aan die wortel (formule die je moet kennen), dus krijg je die vergelijking.
   Wel lastige vraag idd!

 8. Hoi,

  Super bedankt voor je filmpjes! Ik heb over 1,5 uur het eindexamen. De hele ochtend even alles herhaald. Bedankt!

 9. hee! super bedankt voor de tips. bijv, dat ik in mezelf moet geloven!! ik ga hem nu echt rocken!!! ly babe

  1. Die wordt wel genoemd in het verhaaltje, maar niet in tabel 1. De opdracht is om alleen de variabelen uit tabel 1 te noteren.

 10. Ik heb een vraag over mijn grafische rekenmachine, als ik iets wil oplossen met intersect en dan dus op de casio voor de x de xot knop indruk dan komt er een Y te staan in plaats van een X. En bij de run matrix functie komt er als ik op de xot knop druk een T te staan. Heb je enig idee hoe ik dit kan oplossen zodat er weer gewoon een X te staan komt?

 11. hallo ,
  ik ben nu een havo 4 leerling.
  wat is voor volgend jaar het examenstof, of is die nog niet bepaald?
  ik wil graag weten wat al het stof is dat je in het examenjaar moet kennen.

  bedankt alvast,

  1. Dat is de stof die op deze website staat. Vanaf 2017 was het examenprogramma veranderd, maar zal de komende jaren hetzelfde blijven.

  1. Dat weet ik niet, ik heb geen ervaring met die toets. Maar mocht je van iemand horen dat het precies dezelfde stof is als het Havo Wiskunde A examen, dan moet je op mijn site alles wat onder wiskunde A staat leren. De onderwerpen Tellen en Veranderingen zijn SE-stof, dus worden normaal alleen op schoolexamens getoetst, niet op het centraal examen (CE). Check even of je die dan ook moet leren.

 12. Heel erg bedankt voor de video’s! Ze zijn super duidelijk! Zijn er naast de oude examens ook nog andere proeftoetsen die ik zou kunnen maken om te oefenen?

  1. Ken je de site wiskunde-examens.nl al? Wellicht kun je daar nog oudere examensommen vinden dan je al hebt. En heb je je hele boek al doorgewerkt? Paragrafen met extra oefeningen etc. Als je dat allemaal gedaan hebt ben je er wel klaar voor hoor! Succes!

 13. hoi! ik had nog een tip dat je misschien een zoekfunctie kan invoeren op deze website. ik vind je filmpjes trouwens erg fijn. had je ook een filmpje over formules herleiden tot een andere vorm en omschrijven? bedankt!

  1. Ja, die staan onder Basisvaardigheden en dan Formules omwerken.
   Ik heb bewust geen zoekfunctie, omdat ik wil dat je het liefst zelf ontdekt welke vaardigheden bij welke onderwerpen horen en daar dus ook zelf naar op zoek gaat. Daardoor zal je waarschijnlijk straks op het examen ook beter onderscheid kunnen maken tussen de verschillende onderwerpen. Dat helpt voor het overzicht in je hoofd, waardoor je beter weet wanneer je welke vaardigheden moet gebruiken en je hoger scoort op je examen.

  1. Dat zijn twee verschillende formules die voor verschillende doeleinden worden gebruikt.

   Groeifactor = nieuw / oud
   Deze gebruik je dus om de ‘g’ uit te rekenen voor een exponentiële formule.

   Procentuele toename = (nieuw-oud)/oud * 100%
   Deze gebruik je als er wordt gevraagd ‘hoeveel procent is het toegenomen?’

 14. Hi Hester,
  Bij die vraag over woordenlijst op de mobiele telefoon; hoe weet je dat je daar exponentiële groei moet gebruiken? Ik snap wel hoe je hem moet oplossen, maar ik zie nergens een hint in de tekst staan waarvan ik denk; oh moet ik dus een gf enz. gaan gebruiken!
  Groetjes Madelein

  1. Hoi Madelein, goede vraag! In de tweede alinea, eerste zin, staat: In deze periode was er sprake van exponentiële groei.

 15. Hoi,

  Zitten er in het examen wiskunde A havo vragen over telproblemen? Dit vind ik namelijk zelf erg lastig!

  1. Nee zit niet in het centrale eindexamen, omdat het een schoolexamen (SE) onderwerp is. Dus hoef je niet meer te leren :)!

 16. Hoi Hester,

  Ik had even een snelle vraag maar misschien weet jij dat ook niet. In oudere examenopgaven met de normale verdeling staat vaak beschreven in het correctievoorschrift dat de kandidaat moet beschrijven hoe hij/zij met de GR de standaardafwijking bijvoorbeeld heeft berekend. Ik kan me echter niks herrineren hierover of we dat in de les hebben gehad en het zit ook niet in het nieuwere 2018 wis a examen. Moet ik dus de standaardafwijking kunnen berekenen met de GR of is dit geschrapt? Sorry dat ik zo laat hier mee kom. Hopelijk zie je het nog.

  Groet
  Thom

  1. Hoi Thom,
   Dat is een onderdeel van het oude examenprogramma dus dat is inderdaad ‘geschrapt’, hoef je niet te kunnen!
   Veel succes morgen, komt vast goed 🙂

 17. hallo, ik zag in een video van math with menno dat halfvlakken / begrensde gebieden eigenlijk nooit worden gevraagd op het eindexamen, is het dus veilig om dit gedeelte volledig te skippen in de examenvoorbereiding?

  1. Hoi Lotte,
   Ben het met Menno eens dat het niet vaak op het examen zit tot nu toe, maar het staat wel in de examenstof dus het kan natuurlijk zomaar zijn dat het dit jaar wel op het examen komt. Het is dus niet helemaal veilig om dit gedeelte te skippen, maar daar moet je zelf een afweging in maken.

 18. Hallo Hester,

  Ik heb een vraag over de Havo Wiskunde A eindexamen.
  Voor de onderwerp “Lineair Verband” moet ik allen weten “Formule opstellen 1 en Formule opstellen 2”??
  Of moet ik ook weten “Recht Evenredig” “Vergelijken” “Vergelijken opstellen” “Omgekeerd evenredig” en dergelijke.
  Ik hoor je graag!

  Groet,

  Josue

  1. Beste Josue,
   Alle onderwerpen die je noemt moet je kennen voor het CE. Formule opstellen komt wel het vaakst voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top