skip to Main Content

Wiskunde A   –  Statistiek

Dit bericht heeft 67 reacties

 1. Goeiedag,

  Ik heb veel aan je uitleg gehad. Ik ga met veel vertrouwen mijn toets in. Ik had alleen een klein vraagje! Zou je mij misschien een website kunnen geven met goeie uitleg voor het berekenen van de standaardafwijking (+ mediaan, q1 en q2) via de GR?

  1. De oude site staat nu weer online! Je kunt onderaan de pagina’s wiskunde A of wiskunde B doorklikken naar de oude website.

 2. Hoi,

  Ik ben op zoek naar uitleg over wiskunde A, havo 5, 11e editie, hoofdstuk 10 statistische variabelen. (boek: getal & ruimte deel 3)
  Heb je hier al uitleg over?

  Alvast bedankt!

 3. Hallo!

  In welke volgorde moet ik de filmpjes bekijken voor hoofdstuk 10 Getal en Ruimte? Op school krijgen wij geen uitleg ik kijk alleen jouw filmpjes.

 4. hee hee,
  ik vind je uitleg super maar ik heb toch echt in mijn Havo 5 boek kans berekeningen staan en ik zou het super fijn vinden als daar ook een filmpje over kooommtttt

  groetjes
  FLeur

 5. Hey,

  Aan het einde word gezegd dat je de steekproefproportie via je GR kan uitrekenen, alleen dit word niet nader uitgelegd.
  Weet iemand hoe je dit precies doet?

  1. Je bedoelt de steekproefomvang?
   Een vergelijking kun je oplossen in je grafiekenscherm:
   y1 = de ene kant van het =-teken
   y2 = de andere kant van het =-teken
   Zorg dat je ‘x’ gebruikt als variabele.
   En dan optie intersect.

 6. hi,

  Heeft u misschien een video waarin u populatiegemiddelde uitlegt?
  Heel erg bedankt voor de rest van de filmpjes! heb ik veel aan!

 7. Hey,

  Als ik in mijn rekenmachine Y1 en Y2 invoer dan staat er syntax error als ik op calc klik. Hoe moet ik het precies invullen op mijn rekenmachine nadat ik Y1 en Y2 heb ingevuld?

  Alvast bedankt!

  1. Voor rekenmachine vragen moet je even bij je docent zijn, want dat vind ik lastig beantwoorden zo op afstand.

 8. Beste Hester,

  Een kleine tip voor de prezi. In het stukje “Groepen vergelijken” heb je bij de boxplots 3 voorbeeldsituaties verwerkt. Ik zou bij “middelmatig verschil” een tweede voorbeeld zetten, waarbij één van de twee medianen wel in de box van de andere valt. Dit leverde bij mij in de klas wel wat discussie op.
  Verder top dat je dit in zo’n mooi cyclisch overzicht hebt verwerkt!

  1. Dankje :)!
   Goede tip, ik heb het meteen toegevoegd. Daar was in mijn klas inderdaad ook soms onduidelijkheid over.

 9. Hoi Hester!

  Weet je al iets meer over wanneer dit onderwerp volledig wordt aangevuld?
  Want er staat bovenaan uiterlijk april maar het staat er nog niet op.
  Ik zou graag willen weten of het er uberhaubt nog op komt voor het examen.

  Groetjes Jet!

  1. Hoi Jet,
   Ik ben ze nu aan het opnemen, dus komt er deze week aan. Het heeft wat vertraging opgelopen, excuses!

 10. Hoi, wat is het verschil tussen een normale verdeling en de betrouwbaarheidsinterval voor het gemiddelde? Ik haal ze altijd door elkaar omdat er allebei 95% wordt gebruikt. En heel erg bedankt voor je filmpjes trouwens! Ze zijn echt goed 🙂

 11. Bij 1 van de video’s zag ik dat er een uitleg zou komen hoe ik een programma voor dergelijke berekeningen op mijn ti84 plus rekenmachine kon installeren maar waar kan ik deze vinden?

 12. Hoii, zijn er ook video´s over normaalverdelingen, betrouwbaarheidsinterval, standaardafwijking etc? Dat is H6 van Getal en Ruimte havo 4, wis A.

 13. Hi,
  Ik vind deze video’s leerzaam en terwijl mijn Nederlandse taal niet goed is, ik kan het meest begrijpen en daardoor leren, maar ik heb een vraag,
  ik moet na een paar maanden 21+ toets doen en daardoor moet ik wiskunde A havo leren. ik weet niet wat is wiskunde A of B, wat is er verschil enzovoort.. ik wil graag weten wat bij deze site is uitgelegd is al wat bij wiskunde A staat en is het genoeg als ik deze subject’s leren of staat er nog dingen die bij deze site niet is/zijn?

 14. hoi!
  Hoe bereken je het gemiddelde, modus en mediaan bij deze soorten verdelingen?
  of kan je zoiets aflezen?

  1. Als je alle gegevens hebt, dus een tabel of een staafdiagram die je kunt aflezen, dan kun je er een tabel van maken in je rekenmachine, de statistische gegevens opvragen en daaruit gemiddelde, modus en mediaan aflezen.

 15. Hey! Ik had laatst op mijn toets een opdracht waarin ik twee boxplots moest vergelijken. Q3 van de ene box en Q1 van de andere box zaten beide precies op 5. Overlappen de boxen elkaar dan? Of pas als Q3 bijvoorbeeld 7.5 zou zijn en Q1 7

  Groetjes Donya

 16. Hallo,

  Bij mij doet de intersect op mijn GR heel vreemd. Wat moet ik bij dat Ymin enzo zetten om n te krijgen?

  Groetjes vita

  1. Hoi Vita,
   Omdat aan de andere kant van het =-teken 0,01 staat, moet de y-as heel klein zijn! Dus bijvoorbeeld 0 tot 0,1. De x-as moet juist heel groot zijn. Bijvoorbeeld 0 tot 2000. Je moet per vraag bekijken wat de uitkomst is (achter het =-teken dus), daar hou je rekening mee voor de y-as. En je moet inschatten wat de waarde van n zou kunnen zijn en de x-as zo instellen dat die waarde erin zit. Dus met een ‘standaard’ venster klopt het dat je heel lastig het snijpunt kan vinden.

 17. De normaalverdeling is een kansverdeling , geen frequentieverdeling. De lijn is de grafiek van een functie.
  Het belang van de normaalverdeling is dat het gemiddelde normaal verdeeld is, ongeacht de verdeling van de populatie variabele. Waardoor het mogelijk is te testen of het gemiddelde van 2 verschillende populatie van echt van elkaar verschillen.

 18. Hoi! Ik heb erg veel moeite met wiskunde en er wordt weinig uitgelegd op mijn school. Deze filmpjes helpen mij heel erg en dat je alles stap voor stap uitlegt is super fijn! Bedankt!

 19. Hoi, in mijn boek staat er dat bij de normale verdeling 34% μ – σ is.
  13,5% is μ – 2σ
  2,5% is μ – 3σ
  het zelfde met plus uiteraard.
  klopt dit ?
  bvd, sven

 20. Dag Hester,

  Op zoek naar een goede uitleg van m.n het onderdeel statistiek voor Havo 5 wiskunde A kwam ik op deze site terecht. Prachtige Prezi-presentatie.
  In het onderdeel “betrouwbaarheidsinterval voor populatiegemiddelde” zag ik dat het ‘wortelteken’ ontbreekt bij de berekening met 547.
  Voor de rest: complimenten.

  Bert

  1. Hoi Bert,
   Bedankt voor je mooie compliment!
   En dat wortelteken ontbreekt inderdaad helaas. Ik ga hem niet meer aanpassen.

 21. Beste….,

  Ik heb veel aan de uitleg gehad.
  Nu ermee oefenen, maar de basis ligt er al door deze goede uitleg.
  Dankjewel 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top